Wat is Interim management?

Geplaatst op

Geplaatst in Interim management

Oorspronkelijk was een interim manager een eerder leidinggevende functie en lag het accent op manager. Vandaag dekt interim management een brede waaier aan tijdelijke projecten: Een eerste categorie zijn vervangingen van tijdelijk afwezige collega’s op alle denkbare niveaus, van junior tot ervaren profielen. Een andere categorie van tijdelijke projecten bestaat erin om tijdelijke pieken op te vangen die niet veroorzaakt zijn door het tijdelijk onbeschikbaar zijn van personeel, denk maar aan een overname, het introduceren van een nieuw product op de markt, het vernieuwen van infrastructuur, het voorbereiden van een organisatie op nieuwe regelgeving…

 

Naargelang de aard van de opdracht is de insteek van een project dan ook drastisch verschillend. Bij een vervanging zal je een verhoogde gevoeligheid aan de dag moeten leggen om bestaande praktijken niet al te ingrijpend te willen wijzigen. Kadert je opdracht daarentegen in het implementeren van een nieuw project, dan zal change management juist tot je voornaamste taken behoren. Is er sprake van een nieuwe activiteit, zoals het op de markt brengen van een nog onbestaand product of dienst, zal er gekeken worden naar je vaardigheden om in een ruim kader te kunnen denken of om een nieuw denkkader te creëren.

 

In elk project is het belangrijk om goed en open te communiceren om het juiste verwachtingspatroon zo snel mogelijk te leren kennen en om dit zo nodig ook tijdig te kunnen bijstellen indien er zich hindernissen aftekenen.  Als interim manager heb je het voordeel dat je in zekere mate buiten de hiërarchische structuur van je departement valt en je je iets meer onafhankelijk kan opstellen, hetgeen nog versterkt wordt door het nieuwheidseffect waardoor je sowieso enkele maanden kan genieten van het beloftevolle maar nog niet ingeloste verwachtingspatroon dat als een verblindend aureool boven je hoofd hangt.

 

Dit neemt natuurlijk niet weg dat er een zekere prestatiedruk is waardoor je snelle resultaten moet boeken, want een tijdelijk project is per definitie eindig. Dit is meteen ook de andere kant van projectwerk, namelijk dat je tijd om iets te realiseren steeds beperkt is. Is je project afgelopen? Geen nood, wij helpen je graag aan een volgend project. Benieuwd of interim management iets voor jou is ? Lees verder in deze post.