Waar zie je jezelf in 5 jaar?

Geplaatst op

Geplaatst in Interim management

Waar zie jij jezelf in 5 jaar ?

Tijdens een job interview wordt gevraagd waar je jezelf ziet over vijf jaar. Moet je aangeven dat je loyaal bent en je jezelf nog steeds dezelfde job ziet uitvoeren of moet je net aangeven dat je erg ambitieus bent en je jezelf reeds in een meer senior positie ziet dan de job waarvoor je vandaag solliciteert?

Aangezien je het bedrijf waarbij je solliciteert nog maar net kent, hangt het ideale antwoord dus af van informatie waarover je vermoedelijk niet beschikt.

Eén manier om op deze vraag te anticiperen is door erover na te denken waar de positie waarvoor je solliciteert je realistisch zou kunnen brengen, en door stil te staan hoe dat aansluit op je bredere professionele doelen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Wel, ik ben erg enthousiast over deze functie omdat ik over vijf jaar graag gezien wil worden als iemand met een grote expertise in de  bouwsector, een sector waar ik graag in zou willen blijven werken. Ik kijk er ook naar uit om de komende jaren meer leidinggevende verantwoordelijkheden op te nemen en het voortouw te nemen in het uitvoeren van projecten….”

Wat wil de interviewer met zo’n vraag dan weten? Bijvoorbeeld of je realistische verwachtingen hebt van je carrière, of je ambitieus bent, of de specifieke positie waarvoor je solliciteert overeenkomt met jouw doelen in het algemeen en natuurlijk, hoe je jezelf handhaaft in heikele situaties…